Sunt multe informații legate de sunet și de faptul că este un factor principal al confortului audienței în cazul unei sonorizări. Poate ai perceput, sau poate nu, faptul că în urma unor întruniri publice de tip conferință starea ta psihică a fost afectată. Aceasta, uneori, a fost pozitivă, alteori, negativă.
Întrebarea pe care ar trebui fiecare să ne-o adresăm este: ce a determinat sensibilitatea noastră psihologică?
Fiecare cuvânt este constituit din sunete care-și au propria vibrație cu amplitudine. Psihoterapeutul armean Mihrdat Madatyan a afirmat că în psihologie există un domeniu, numit „psiho-acustică”, care studiază caracteristicile fiziologice și psihologice ale sunetului perceput de om. El a mai declarat: „Faptul că sunetul reprezintă niște fluctuații ale moleculelor de aer de o anumită amplitudine, care intră în rezonanță cu timpanul ajutându-ne să-l percepem, ne face să presupunem că sunetele sunt frecvențe care-l calmează pe om sau, dimpotrivă, îl fac mai agresiv și irascibil. De exemplu, sunetele de frecvență joasă, 15–40 Hz, îl activează pe om, deoarece corespund cu diapazonul „beta” al frecvențelor din creier”.
Astfel, în cadrul unui eveniment ca întrunirile publice, un rol important îl are sonorizarea de calitate, pentru a avea un feedback pozitiv, productivitate ridicată, atingerea obiectivelor și, bineînțeles, o stare psihologică bună.
Cum ar fi dacă într-o sală de evenimente mai mare sunetul ar fi inteligibil și curat doar pentru locurile din față sau pentru cele din imediata apropiere a surselor de sunet. Sau o altă situație, în care sunetul este extrem de puternic, pentru a fi propagat în toată sala, iar nivelul amplitudinii pentru cei din față ar fi exagerat.
Sonorizarea profesională este un proces complex, cu mulți factori determinanți pentru a transmite sau propaga un sunet clar și inteligibil, cu impact pozitiv asupra audienței.
„Numeroasele studii științifice au arătat că zgomotele cu o durată îndelungată au un impact negativ asupra sănătății omului. Pe lângă toate acestea, există o dependență inversă între nivelul de zgomot urban și progresul elevilor” – a menționat M. Madatyan, adăugând că sunetul cu o intensitate de 75 decibeli reduce presiunea arterială și crește sensibilitatea auzului, iar cele de o înaltă frecvență, să zicem 80 decibeli, duc la o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, oboseală și declin rapid în capacitatea de muncă. Însă efectul unui astfel de zgomot prelungit poate provoca tulburări de auz, ulcer și surditate.
O sală tratată corespunzător din punct de vedere acustic, cu o dozare corectă a sonorizării prin echipamente personalizate spațiului și o aranjare corectă a surselor de sunet, este premisa unui succes în recepționarea unui sunet curat, inteligibil și confortabil de către audiență.
Oricare ar fi spațiul stadioane, săli polivalente, biserici tradiționale sau evanghelice, amfiteatre sau săli de curs , acesta poate genera frecvențe staționare sau zgomote ce-l pot influența pe om. Marea majoritate a oamenilor nu conștientizează prezența sunetelor din jurul lor. Ei s-au obișnuit cu zgomotul continuu și nu mai acordă atenție, dar nu realizează decât foarte târziu că starea de spirit și sănătatea pot fi afectate.
Alege să oferi audienței tale informația de valoare într-o ambianță acustică de confort personalizată cu maximum de impact. Informația o găsim peste tot, dar a pune-o în context și a răspândi-o corect înseamnă putere.
S-auzim de bine!